Aku, perempuan dan beruk

Aku budak perempuan. Budak? Atau perempuan sahaja? Perempuan. Aku budak perempuan yang kini kontang idea, miskin kata. Tengoklah aku sebagai perempuan ini. Teratak ini sudah lama tidak dikemas, kian bersawang. Bersimpul-simpul selirat kian menyerabutkan! Ah, pening sendiri melihatnya!

Mahu bicara? Ya.

Apa?

Tak tahu.

Bukankah banyak isu?

Ya, terlalu banyak. Tetapi pusarannya hanya dalam dada. Namun yang sering terdengar adalah omelan emak dan getus marah hatinya; beruk-beruk itu makin kurang ajar! Sudahlah mencuri hasil tanaman orang kampung, merosakkan pula kebun-kebun. Habis pagar diranap-ranapkan dengan konco-konco yang diajak berpakat.

Aku sendiri sebagai perempuan ini turut terbongkah amarah. Bersangatan! Mahu tumbuk muka beruk-beruk itu andai ada daya, mahu terajang, biar tungging tertiarap. Biar mampus! Akan kuajak teman-teman dan orang kampung untuk berjuang menentang beruk-beruk kurang ajar itu kala tiba saatnya kelak. Tunggulah beruk-beruk, akan kulumat-lumatkan pejal-pejal daging kalian, akan kukikis bulu-bulu tebal itu daripada menghiasi badan kalian! Tunggulah…

Belum pun reda gelegak marahku yang perempuan ini. Tadi emak berceloteh lagi. ‘Lihat, beruk-beruk itu sudah mula buat pakatan mahu mencuri cermin-cermin dari rumah seluruh orang kampung, kemudian menyoroknya.’ Gila! Mahu diapakan cermin-cermin itu? Mahu menyuluh badan penuh bulu dan muka hodoh itu? Bodoh!

Meski aku perempuan, akan kuajar beruk-beruk itu suatu hari nanti. Biar mereka tidak bisa mencuri lagi. Dan tidak akan menyorok lagi. Kalian perlu diajar!

Advertisements

One thought on “Aku, perempuan dan beruk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s