Penemuan

Membaca bait-bait puisi ‘Sebelum Tidur’ karya T. Alias Taib yang merupakan salah sebuah muatan dalam kumpulan puisinya PIRAMID, menyebabkan aku seperti biasa membacanya sebelum ini.

Akhirnya aku temui titik ingatan itu di kanvas sebuah buku catatan yang kusalin ketika kelas Asas Penulisan Puisi, subjek elektif yang memang sengaja aku ambil pada tahun akhir pengajian di Universiti Malaya pada tahun 2009. Tujuannya adalah untuk benar-benar mengetahui selok-belok penulisan puisi yang sememangnya dangkal dalam diriku. Tertera nama pensyarah di situ ‘Zubir Ali’, seorang komposer, penyajak, penyanyi, malah bekas vokalis Kumpulan Harmoni suatu ketika dahulu.

Meski aku mengalami kesukaran sewaktu hendak menghadiri kelasnya pada setiap Khamis jam 3.00 petang, aku gagahkan diri juga kerana aku benar-benar mahukan ilmu daripadanya. Seingatku, ketika itu, majoriti pelajar yang mengambil subjek itu adalah bukan atas kerelaan mereka sendiri, sebaliknya mereka terpaksa mengambilnya kerana sudah tiada pilihan lain; subjek lain sudah penuh.

Entahlah. Mendengar tutur bicara tokoh sarat ilmu seperti beliau membuatkan aku sering teruja menghadiri kelas. Serasaku, hanya sekali beliau sempat membaca dan memberi komentar puisiku kerana Allah lebih menyayangi beliau.

Dan tika itu, aku terpempan dan diam berjurus-jurus lantaran kelas puisiku ‘mati’ di tengah jalan.

Boleh baca tulisanku terdahulu mengenai rasa hatiku saat pertama kali mendengar pemergiannya:

https://www.google.com/amp/s/diariungu.wordpress.com/2009/03/06/belasungkawa-atas-pemergian-zubir-ali/amp/

#sekadarnostalgia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s