E-Book Diari Guru

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Allah SWT telah memberi kesempatan menjengah ke laman maya penuh sawang ini, untuk sesekali kemas dan cuci habuk, daki, dan kotoran yang mungkin sudah keras untuk disental dan ditonyoh.

Mengenang diri yang tidaklah banyak membuat amal, atau menabur kebajikan di atas muka bumi ini, saya mengambil masa agak lama berenang di tasik fikir. Atas cadangan suami, saya telah mengumpul kembali artikel-artikel yang pernah saya tulis dalam Majalah Generasi al-Quran Kreatif (Gen-Q), menerusi Kolum Diari Guru, sekitar tahun 2012 hingga 2016.

Saya masih ingat saat awal pembikinan majalah ini. Ketika itu, Allahyarham Azzam Supardi masih ada. Seingat saya, beliaulah pembaca pruf bagi kumpulan cerpen saya bersama Telaga Biru Sdn. Bhd.; Tawajuh Cinta yang diterbitkan pada tahun 2010. Pada 2011 atau 2012, Saudara Azzam telah menghubungi saya, meminta cadangan dan idea bagi penerbitan majalah baharu buat remaja ketika itu, iaitu Gen-Q. Saya sebagai guru, pastinya hanya ternampak-nampak sekolah dengan pelajar-pelajarnya. Justeru, saya memberi sebuah idea mengenai artikel yang mengutarakan masalah pelajar-pelajar di sekolah, serta cadangan penyelesaiannya. Tidak lama kemudian, beliau meminta saya menulis sebuah kolum khas saya sendiri dalam majalah baharu tersebut, yang diberi nama yang sangat istimewa di hati saya, iaitu Diari Guru. Allahu, saya rasa nama kolum itu begitu hidup di hati saya hingga saat ini.

Setelah bertahun menulis bagi majalah baharu tersebut, dari awal kemunculannya hinggalah ia berakhir atas faktor kegawatan ekonomi, saya sememangnya mempunyai pembaca setia kolum itu dari kalangan pelajar sekolah seluruh Malaysia. Ke mana-mana sekolah yang saya pergi ketika itu, pasti ada pelajar yang mengecam saya, lantas meminta autograf (Hehe, hanya kenangan). Ketika itu juga, Saudara Azzam telah mengusahakan agar artikel-artikel saya di dalam kolum Diari Guru diterbitkan sebagai sebuah buku. Malangnya, belum sempat siap, beliau telah terlebih dahulu dijemput Ilahi.

Mengenang itu semua, saya mengambil keputusan untuk menyebarkan karya-karya saya di dalam kolum tersebut sebagai bahan bacaan percuma buat masyarakat pelajar, guru dan mereka yang cintakan ilmu. Semoga Allahyarham Azzam Supardi mendapat saham di alam sana atas usaha beliau mahu menerbitkan bahan bacaan ini. Saya juga berharap, ia turut menjadi saham saya di alam abadi, saham ibu bapa, guru-guru dan mereka yang pernah mengajar dan mendidik saya, serta mereka yang terlibat secara langsung dan tidak dalam pembikinan karya tersebut.

E-Book Diari Guru ini menghimpunkan 58 artikel saya di dalam Kolum Diari Guru, Majalah Gen-Q pada tahun 2012 hingga 2016. Saya turut memuatkan di dalamnya 3 buah cerpen yang pernah diterbitkan dalam Majalah Fardu Ain pada tahun 2011 dan 2012 di ruangan Sisipan.

Saya berharap agar E-Book ini mendapat manfaat buat mereka yang membacanya, terutama para pelajar dan guru-guru yang cuba memandang sekolah sebagai pusat tarbiah diri.

Selamat membaca. 🙂

Download di sini:

5 thoughts on “E-Book Diari Guru

  1. Sangat bermanfaat, menjadi pedoman dan pembakar semangat, terima kasih Diari Ungu. Semoga diberkati Allah terus cemerlang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s